Uw extra oren en ogen als ondernemer helpen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit!

Ondermijning is een gevolg van verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de ‘gewone’ maatschappij en de onderwereld vervagen. Bij ondermijning maken criminelen gebruik van bedrijven in de bovenwereld om zo hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken.

In de samenleving, landelijk, regionaal én ook plaatselijk in de gemeente Meppel, is te zien dat we steeds meer te maken krijgen met de negatieve gevolgen van ondermijning. De aanpak van ondermijning vraagt organisatie-brede aandacht. De gemeente Meppel heeft daarom voor de aanpak van ondermijning een ‘ondermijningsteam’ opgericht.

Het ondermijningsteam onderzoekt signalen van ondermijning en maakt in de aanpak gebruik van de mogelijkheden die een gemeente hierin heeft. Daarnaast zorgt het team voor meer bewustwording en weerbaarheid zowel intern binnen de gemeente als er buiten in de maatschappij. De aanpak van ondermijning kan de overheid niet alleen, daar is ook uw hulp als ondernemer bij nodig.

Steeds vaker maken criminelen gebruik van bedrijfspanden op bedrijventerreinen. De bedrijfspanden worden onder andere gebruikt voor growshops, drugslabs, hennepkwekerijen, opslag wapens en munitie en illegale gokhallen. Ze gaan daarbij op in de anonimiteit van het bedrijventerrein en kunnen op deze manier hun illegale praktijken verhullen. Betrouwbare ondernemers zijn hiervan de dupe; onder andere door oneerlijke concurrentie (producten onder kostprijs verkopen en zo geld witwassen), brand- en ontploffingsgevaar door henneplocaties en drugslabs en er kan bedreiging en intimidatie plaatsvinden door ongure types.

Een manier om ondermijning (op bedrijventerreinen) tegen te gaan is de anonimiteit en onzichtbaarheid van criminelen en hun activiteiten te verminderen. Ziet u als ondernemer zaken die volgens u niet kloppen? Heeft u een onderbuikgevoel bij een situatie? Meld het!

Politie 0900 8844 (spoed 112)
Meld Misdaad Anoniem 0800 7000
Gemeente Meppel ondermijning@meppel.nl