Vanuit het collectief: PM Energie: Prijsontwikkelingen week 47-50
Prijsontwikkelingen week 47
Hierbij ontvangt u een overzicht van de prijsontwikkelingen van afgelopen week. De trends van deze week vertonen veel gelijkenis met die van voorgaande weken. Ook deze keer worden de prijzen aanzienlijk beïnvloed door de weersomstandigheden. Ditmaal heeft het winterweer geleid tot een stijging van prijzen.
Door de bovengenoemde ontwikkeling zijn de Europese gasvoorraden met ongeveer 3,7% afgenomen. In Nederland was de daling met 5% sterker dan het Europees gemiddelde, waardoor de vullingsgraad momenteel op 77,8% ligt. De daling komt daarmee overigens overeen met de koudeperiodes in voorgaande jaren.
Prijsontwikkelingen week 48
Mede dankzij het ruime aanbod aan windenergie zijn de prijzen gedaald. Net als in voorgaande weken zien we de grootste veranderingen in de (termijn)prijzen voor 2024-2025. Zo daalde de baseprijs voor 2025 met 5,5% naar een niveau van 94,75 €/MWh. Dit is vergelijkbaar met het niveau van drie maanden geleden. Voor gas zagen we een prijsdaling van 3%, maar in tegenstelling tot elektriciteit liggen de prijzen nog steeds aanzienlijk hoger dan drie maanden geleden. De baseprijs voor 2025 stond gisteren op 44,68 €ct/m³.
Prijsontwikkelingen week 49
Net als vorige week zijn de termijnprijzen licht gedaald. Deze daling vertoont enige gelijkenis met de trend die we eind vorig jaar zagen. Ofwel, ‘zolang de gasvoorraden relatief goed gevuld blijven, neemt het risico naarmate de winter vordert af’.
Dit jaar spelen echter ook andere factoren een rol. Zo loopt de transportovereenkomst voor de doorvoer van gas naar Europa via Oekraïne af op 31 december 2024. Tot op heden zijn er geen alternatieve routes beschikbaar. Hoewel analisten verwachten dat dit risico volledig is ingeprijsd, blijft de situatie onzeker en spannend.
Prijsontwikkelingen week 50
Voor de derde week op rij dalen de termijnprijzen. Voor elektriciteit daalde de 2025 base prijs bijvoorbeeld met 5,5%; bij gas 2025 zagen wij zelfs een daling van 6,1%. Onder meer zachtere weersvoorspellingen voor aanvang 2025, gecombineerd met een ruime LNG-aanvoer, hebben de verwachte verwarmingsvraag sterk verminderd. Verder bereikte de Franse kernproductie het hoogste niveau in vier jaar.
De meeste aandacht ging deze week echter uit naar de stijgende EPEX-dagprijzen. Deze bereikte deze week nieuwe records. Debet hieraan was het gebrek aan aan wind en zon gecombineerd met onderhoudswerkzaamheden bij diverse energiecentrales.