Vanuit het collectief: PM Energie
Prijsontwikkelingen week 41
De termijnprijzen voor gas en elektriciteit zijn iets gestegen, mede door geopolitieke spanningen en de impact van orkaan Milton. Bovendien is het gasverbruik toegenomen door kouder weer dan verwacht.
Prijsdrukkend is dat prijsverschil tussen de Europese gasmarkt (TTF) en de Aziatische markt (EAX) is verminderd van meer dan 4 €ct/m3 naar iets meer dan 1 €ct/m3. Dit leidde tot een wijziging in de koers van meerdere LNG-schepen van Azië naar Europa. Daarnaast ondervinden we opstartproblemen na het onderhoud in Noorwegen; momenteel is circa 90% van de capaciteit weer operationeel en verwacht wordt dat wij in de komende weken naar het maximum kunnen terugkeren.
De Europese en Nederlandse vulgraad lijkt iets te ‘stabiliseren’ en staat op een uitstekend niveau van 94,7% en respectievelijk 92,3%.
Prijsontwikkelingen week 42
De termijnprijzen voor gas alsmede de baseloadprijzen voor elektriciteit zijn, mede door wat warmer weer, gedaald.
Net als vorige week zien wij dat de Europese en Nederlandse vulgraad lijkt te ‘stabiliseren’. Europees zagen wij nog een kleine stijging van de vulgraad maar op nationaal niveau zagen wij een lichte daling.
Prijsontwikkelingen week 43
Afgelopen week zijn de gas en elektriciteitsprijzen gestegen. De prijsstijging werd veroorzaakt door een samenloop van meerdere factoren. Allereerst zagen wij onverwachte productieverliezen in Noorwegen waardoor de productie en aanvoer van gas terugliep. Het is nog onduidelijk wanneer de productiecapaciteit volledig hersteld zal zijn, maar men mikt op 28 oktober.
Daarnaast zijn de geopolitieke spanningen toegenomen door aanhoudende conflicten en instabiliteit in het Midden-Oosten, evenals berichten over Noord-Koreaanse strijdkrachten in het Oekraïne-conflict. Ook de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen dragen bij aan de onzekerheid.
Ten slotte was er een lager dan verwachte windproductie en was er een melding van een kans van 70% dat La Niña zich de komende maanden zal voordoen; dit zou kunnen leiden tot koudere winters en dus een hogere gasvraag op het Noordelijk halfrond. Vooralsnog is de gasvraag in Europa echter relatief laag en zijn ook de gasvoorraden goed gevuld.
Net als vorige week zien wij dat de Europese en Nederlandse vulgraad lijkt te ‘stabiliseren’.
Prijsontwikkelingen week 44
Na de stijging van afgelopen weken zien wij deze week een daling van de prijzen. De prijsrisico’s blijven echter onveranderd.
Net als vorige week zien wij dat de Europese vulgraad lijkt te ‘stabiliseren’. Nederland daalde met 1% naar een vullingsgraad van 89%. Tot en met 11 november worden er echter nog 6 schepen verwacht.