Onder deze titel verzorgde de heer Meekel van Hoffmann Bedrijfsrecherche een presentatie in het kader van de Onderweg-naar-huis-bijeenkomsten.

Bedrijfsrecherche: eigenlijk het paard achter de wagen 


Hoffmann Bedrijfsrecherche, begonnen als familiebedrijf, inmiddels al bijna 50 jaar ervaring!
Bij 50% van de klantvragen gaat het over diefstal van geld of goederen. 25% betreft diefstal van tijd (bellen, internetten of klussen in tijd van de werkgever) en 25% het doorspelen van gegevens aan de concurrent (m.n. digitale gegevens zijn erg kwetsbaar).
De beroepscode voor bedrijfsrecherche staat o.a. volgen en fotograferen toe, mits dit naderhand bekend gemaakt wordt. Ook digitaal onderzoek in pc’s, waarbij privébestanden worden bekeken, mag. Maar alleen die gegevens, die nodig zijn om een vooraf gerezen verdenking te onderbouwen mogen worden gebruikt.

 

Ervaringsfeit: 1 op de 100 medewerkers probeert de zaak te flessen.

 

Aan de preventieve kant is door werkgevers veel te doen:  • goede screening van sollicitanten: doorvragen naar verleden, controleren van originele diploma’s en natrekken van antecedenten.


  • opstellen van bedrijfsregels en medewerkers laten tekenen voor het kennisnemen daarvan


  • goed sleutelbeheer, m.n. van vertrekkende medewerkers


  • beperken van de toegankelijkheid van het bedrijf door “vreemden” (hoe makkelijk komen bezoekers binnen op plaatsen, waar zij niets te zoeken hebben)


  • bekend maken dat controles worden uitgevoerd. Let op! Komt het tot een rechtzaak, dan blijkt dat een werkgever kan worden afgerekend op zijn controleplicht.


Naast rechercheren kan Hoffmann adviseren over te nemen maatregelen, ook op het gebied van ICT-fraude, en voorlichting geven d.m.v. een integriteitstraining.

 

Meer weten? Klik op logo!