ICC-PMM in het nieuws: Ondernemers willen samen capaciteitsproblemen elektriciteitsnet aanpakken
Geplaatst in de Meppeler Courant, 14 juni 2024.
De ambitie is hoog: de aanpak van de file op het elektriciteitsnet, duurzaamheid én de verdere ontwikkeling van Meppel. Dat zijn de speerpunten van Allert Jan ter Wee, de nieuwe voorzitter van ICC Parkmanagement. Goed ‘wonen-werken-leven’ in Meppel is niet alleen in het belang van de inwoners maar zeker ook in het belang van de ondernemers.
Ter Wee en zijn medebestuurslid en manager van ICC Parkmanagement (ICC-PMM) Johan Hutten zitten aan een bureau annex vergadertafel in een kantoortje op de begane grond van MyOffice op Blankenstein. Hun boodschap is helder: ICC-PMM staat geheel in dienst van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Meppel.
ICC-PMM is ontstaan uit een samenvoeging van twee organisaties voor ondernemers. Parkmanagement richt zich van oudsher op onderwerpen zoals afval, beveiliging, energie, glasvezel, personeelszaken, en bewegwijzering. Deze praktische kant is nog steeds één van de twee gebieden waar de organisatie bij helpt. Zo worden collectieve contracten afgesloten, en dat brengt schaalvoordeel voor de ondernemers met zich mee. Denk aan de inhuur van beveiliging via AVDD, de contracten voor alle afvalstromen met Renewi, het aanbieden van een extern vertrouwenspersoon, en de inkoop van gas en elektriciteit met PM Energie.
De andere werkzaamheden behoren van oorsprong meer bij de Industriële Commerciële Club. Deze richten zich voornamelijk op de belangenbehartiging van de ondernemers op de industrie terreinen. Gesprekken en lobbywerk bij de gemeente, de provincies, de Regio Zwolle en de haven (Port of Zwolle) voeren hier de boventoon. „Zeer arbeidsintensief werk”, verklaart Johan Hutten. „Vaak ligt het resultaat in de verre toekomst en is het dus niet direct zichtbaar.”
Bijeenkomsten:
Om de zichtbaarheid van ICC-PMM te vergroten en om resultaten te boeken, worden bijeenkomsten georganiseerd zoals een duurzaamheidsevent op 16 mei en een informatiebijeenkomst over de ‘energie hub’ op dinsdag 4 juni. Het eerste evenement is door ruim honderd ondernemers bezocht. Zij toonden belangstelling voor de verhalen van vijf gastsprekers en bezochten de zeven verschillende stands op de informatiemarkt.
Het tweede evenement, de informatiebijeenkomst over de ‘energie hub’ sloot perfect aan op een van de speerpunten van Allert Jan ter Wee: de aanpak van de netcongestie. Bedrijven op de industrieterreinen Oevers A en B willen graag verduurzamen en elektrificeren maar kunnen dit niet vanwege het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Lokale samenwerking waarbij lokaal opgewekte energie zoveel mogelijk lokaal en direct wordt verbruikt zou een oplossing voor dit probleem kunnen zijn. Hutten: „Komende maanden inventariseren we het energieverbruik waarna gekeken kan worden waar nog ruimte is en waar mogelijk problemen gaan ontstaan in de nabije toekomst.”
Energievraagstuk:
‘Alleen door samen kracht, kennis en ideeën te bundelen kunnen we komen tot een innovatieve, duurzame en toekomstbestendige oplossing voor het energievraagstuk op Oevers A en B’, staat op de uitnodiging. Dat is de droom. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Daar komt de rol van ICC-PMM om de hoek kijken. Lobbyen bij overheden voor soepele regelgeving, subsidiemogelijkheden onderzoeken en partners zoeken en verbinden. Ter Wee wil in zijn termijn als voorzitter ‘zeker niet op de winkel passen’. Hij wil namens het mkb een kritische partner zijn voor de gemeente, andere overheden en organisaties. „We moeten Meppel samen blijven opstuwen in de vaart der volkeren. Wonen-werken-leven in Meppel moet aantrekkelijk blijven – ook voor de jeugd – en dat kan niet zonder bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid.”