Met een stevige storm in de rug reden we per Meppelbus naar Noord Groningen voor een bezoek aan de grootste en schoonste gasgestookte centrale van Europa.

We waren te gast bij Electrabel. Van origine een Belgisch bedrijf, nu onderdeel van de mondiale GDF SUEZ Groep. De grootste producent van elektriciteit in Nederland. In meer dan vijftien procent van de Nederlandse energievraag wordt voorzien door de Eemscentrale.

De Eemscentrale is operationeel sinds 1977. Door een uitbreiding met vijf ultramoderne zogeheten STEG (stoom en gas)-eenheden steeg het vermogen naar 1750 MW. Het geheel wordt gecompleteerd door een gasturbine-eenheid met een vermogen van 17 MW.
Vanaf haar opening ligt bij de Eemscentrale altijd de nadruk op schone stroomopwekking met een hoog rendement. Vele milieumaatregelen worden toegepast.  Door een nieuwe verbrandingstechniek kan de uitstoot van NOx, die al zéér laag is, nog verder worden verlaagd. De koelwaterkanalen zijn ontworpen om het dierenleven in de Eems zo min mogelijk te verstoren. Op het terrein van de centrale staan negen windmolens met een totaal vermogen van 27 MW.
Op datzelfde terrein groeien zeldzame orchideeën. Ook slechtvalken voelen zich er thuis, veel broedsels zijn al uitgevlogen.
Tijdens de rondleiding raakten we onder de indruk van de enorme installaties. We zagen enorme “tafels” om het gebouw vrij te houden van de trillingen van de turbines. En een hangende ketel, om uitzetting en krimp van maar liefst 40 cm. op te vangen.
Fotograferen in de centrale is niet toegestaan, maar buiten op het dak wel.

Electrabel, Jan Dijksman en rondleiders Jouk en Rients, heel hartelijk dank voor de enthousiaste en gastvrije ontvangst!
Na een voortreffelijke Chinese maaltijd in Assen keerden we voldaan naar Meppel terug. Conclusie: zij die niet mee gingen hebben echt iets gemist!